Ziba – plava zvjezdica

Naslov: ZIBA – plava zvjezdica
Autor: Tatjana Kadoić Grmuša
Uredile: Ana Kadoić i Tatjana Kadoić Grmuša
Ilustracije: Ana Kadoić, http://anakadoic.com/
Priprema za tisak: design.inmedia@gmail.com
Tisak i uvez: Studio Moderna d.o.o. Zagreb
Izdavač: MEDUS BIRO d.o.o. Zagreb – Biblioteka Medus

OPIS:

Uvez: tvrdi

Format: 20,5×20,5 cm

ISBN: 978-953-7227-41-8

Stranica (pages): 116

Ziba, plava zvjezdica je alegorijska priča o tek rođenoj zvijezdi koja postaje miljenicom Mliječne staze. Vrlo je neobična – kristalno plavog sjaja te vedrog, gromkog i zaraznog smijeha. Kad joj Sjevernjača objasni da su zvijezde izuzetno važne svemiru i ljudima, mala se Ziba silno želi negdje ogledati.

Sjevernjača pak, kao iskusna zvijezda vodilja, odgađa joj odgovoriti kakav je njezin sjaj. Sa željom da je ne povrijedi bira vrijeme i način kako joj reći da je suviše mala i da nikada neće sa velikih udaljenosti biti vidljiva prostim okom. Kad joj jedan sasvim običan meteor priopći istinu, Svemir utihne jer se Ziba ražalosti i prestane smijati. S obzirom da su je jako zavoljeli, sva svemirska tijela stanu razmišljati kako da je razvesele. Sjevernjača ima plan koji će pomoći da se Ziba ogleda…

Ovo je prva priča iz trilogije o Zibi i moja prva priča za djecu i mlade (koju smiju slušati i odrasli). Pišem slušati jer je obrađena i u audio formatu, u stilu radio drame. I ovaj put velika zasluga i hvala ide briljantnoj ekipi: Dubravku Sidoru (svi muški likovi), Gordani Kovačić (svi ženski likovi) i Nikolini Ćulum (tonska obrada i efekti).

ZIBA – A Blue Star is an allegory about a newly born star which becomes the darling of the whole Milky Way. She is very unusual – shining with crystal blue light and with a happy, loud and infectious laughter. When the North Star explains to her that stars are very important to the Cosmos and people, little Ziba decides she wants to see her reflection in order to find out what she looks like to other stars and people.

North Star, being older and more experienced, evades answering her questions. She doesn’t want to hurt Ziba and she tries to find a way to tell her that she is too small to be seen from the Earth with the naked eye. When one quite ordinary meteor finally tells her the truth, the whole Cosmos grows quiet because Ziba is saddened and stops laughing.

As everyone grew to love her very much, all heavenly bodies start thinking how to make her happy again. The North Star devises a plan which will help Ziba finally see her reflection…