Mali princ

Naslov: Mali princ (audio knjiga)
Autor: Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry
Tekst čitaju:
– Ana Vučak, Mali princ,
– Dubravko Sidor, autor, pilot,
– Martina Čvek, ruža, cvijet, lisica, zmija,
– Tomislav Šikić, kralj, razmetljivac, pijanac, poslovni čovjek, čovjek koji pali i gasi svjetiljku, geograf, skretničar, trgovac;
Urednica: Tatjana Kadoić Grmuša
Snimanje, tonska obrada i efekti: Tihomir Žestić
Izrada omota: Orion Margetić – korišteni crteži autora
Prijevod: Goran Rukavina, Naklada Fran, 2002. godine
Umnožavanje: SUZY d.o.o. Zagreb
Produkcija: MEDUS BIRO d.o.o. Zagreb – Biblioteka Medus

OPIS:
Format: CD, kom 2, 12 cm
ISBN: 978-953-7227-04-9
Trajanje: 100,00 minuta
Pakiranje: DVD plastična uložnica 13,5×19 cm
Godina izdanja: 2006.

Mali princ

by Antoine de Saint-Exupéry

Knjiga za djecu koju moraju preslušati/pročitati i svi odrasli – bez obzira sjećaju li se ili ne – da su jednom bili djeca. Knjiga od 17 kratkih poglavlja u kojoj se u svakom poglavlju pojavljuje poruka koju nikako ne smijemo zanemariti. To je poruka jednostavne dječje logike koju odrasli ili kompliciraju ili ostave nedorečenom ili joj ne znaju pravi smisao. Mali princ uči nas (ili podsjeća) da trebamo biti odgovorni za stvari koje imamo, osjetiti ljepotu s jednom jedinom ružom i gledati samo srcem.

Mali princ klasik je dječje književnosti, nakon Biblije i Kurana najprevođenija knjiga na svijetu.

O autoru:

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry rođen je u Lyonu, 29. lipnja 1900. godine.

Ne uspijeva se upisati na Pomorsku akademiju te 1920. godine upisuje Akademiju lijepih umjetnosti. Godine 1921. pridružuje se francuskom zrakoplovstvu kao aviomehaničar. Nakon vojske Antoine postaje jedan od pionira zračne pošte, sudjelujući u uspostavljanju linija prema Africi i, nešto kasnije, Južnoj Americi. Godine 1934. i 1935. radi kao reporter za francuske novine Paris Soir i putuje u Rusiju i Španjolsku.

Početkom Drugog svjetskog rata, unatoč godinama, prijavljuje se u ratno zrakoplovstvo te sudjeluje u sukobu s Njemačkom. Nakon francuskog poraza 1940. godine odlazi u New York, gdje prvo objavljuje knjigu „Ratni pilot“ u kojoj opisuje doživljaj mehanizirano modernog rata, a zatim i svoj najpoznatiji roman – „Malog princa“.

Krajem lipnja 1944. godine krenuo je s Korzike na izviđački let prema tada još okupiranoj Francuskoj s kojeg se nikada nije vratio, a tek u svibnju 2000. godine izronjeni su kod podvodne špilje Cosquer u blizini Marseillesa ostaci aviona koji po tipu odgovaraju avionu u kojem je Saint-Exupéry krenuo na posljednji let.

Ostala djela: “ Pošta za jug“, „Noćni let“,“ Zemlja ljudi“, „Ratni pilot“, „Tvrđava” .