Crni mačak

Naslov: Crni mačak
Autor: Edgar Allan Poe
Prevoditelj: Luko Paljetak
Tekst čita: Dubravko Sidor
Uredila: Tatjana Kadoić Grmuša
Naslovnica: Ana Kadoić
Tonska obrada i efekti: Nikolina Ćulum
Umnožavanje: SUZY d.o.o. Zagreb
Produkcija: MEDUS BIRO d.o.o. Zagreb – Biblioteka Medus

OPIS:

Format: CD, kom 1, 12 cm

ISBN:978-953-7227-25-8

Trajanje: 32,21 minuta

Pakiranje: DVD plastična uložnica 13,5×19 cm

Godina izdanja: 2010.

Crni mačak

by Edgar Allan Poe

Briljantna naracija Dubravka Sidora i besprijekorna tonska obrada i efekti Nikoline Ćulum daju ovoj poznatoj noveli sasvim novo umjetničko ruho. Pripovijetka jeze u kojoj Poe iscrtava psihološki profil nastranog alkoholiziranog uma i stravične posljedice njegova zamračenja snimljena je u maniri prave Hitchcockovske napetosti. Poslušajte je u cijelosti i doživite 32 minute drukčijeg pristupa književnom djelu.

Bilješka o piscu:

Edgar Allan Poe – rođen u Bostonu 19.01.1809. god – preminuo u Baltimoru, 07.10.1849. god – američki pripovjedač i lirik, utemeljitelj kriminalističkog romana. Njegove su priče nastale pod utjecajem engleskog «romana jeze». Poeov opus obiluje romanima, kratkim pričama te pjesmama i smatra se ogromnim doprinosom svjetskoj književnosti, pogotovo u žanru horora i kriminalistike. Rano je ostao bez roditelja, a odrastao je u kući bogatog trgovca duhanom Johna Allana. (Nikad nije bio legalno posvojen a prezime Allan uzeo je kao srednje ime). U Engleskoj pohađa Manor School od 1815-1820, a 1826. god. Poe studira na University of Virginia, no izbačen je zbog kockarskih dugova, što ga dovodi u svađu s Johnom Allanom koji ga se tada odrekao kao sina. Godine 1827. pridružio se vojsci, slagavši o svom imenu i dobi; 1830. stiže do West Pointa, ali je izbačen godinu kasnije zbog neizvršavanja dužnosti. O slijedećem periodu Poeova života malo se zna, osim da je 1833. god. živio s očevom sestrom u Baltimoru. Nakon što je s kratkom pričom Poruka u Boci osvojio 50 dolara, započinje karijeru spisatelja: u časopisima Southern Literary Messenger (u Richmondu, gdje je stvarao od 1835. do 1837. god), te Burton’s Gentleman’s Magazine i Graham’s Magazine (Philadelphia, 1839-1843. god), izlaze neka od njegovih najpoznatijih djela. Godine 1836. Poe ženi trinaestogodišnju rođakinju Virginiju Clemm, koja će kasnije od posljedica tuberkuloze postati invalidom, te naposljetku i preminuti, što se smatra uzrokom Poeovog neobuzdanog alkoholizma i uzimanja opijuma. Slavna pjesma Annabel Lee (1849. god) posvećena je Virginiji. Njegova prva zbirka, Priče iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. god, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela: Pad kuće Usherovih. U ranim 1840-ima izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo.

Mračna poema o izgubljenoj ljubavi Gavran donijela je Poeu svjetsku slavu kad je izdana 1845. god, a Umorstva u Rue Morgue te Ukradeno pismo, također iz tog perioda, smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalističkim romanima. Također, bio je aktivan književni novinar. Godine 1848. depresivan i u očaju, Poe pokušava samoubojstvo. Nakon toga je, poslije neke zabave, na putu novoj zaručnici nestao na tri dana. Pojavljuje se u vrlo čudnom stanju u Baltimoreu, gdje je i na koncu preminuo 07.10.1849. god.

Izvor: Wikipedija

Bilješka o prevoditelju:

Luko Paljetak rođen je 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu 1962. god. u Dubrovniku, a Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost te engleski jezik i književnost) 1968. god. u Zadru. U Zagrebu je doktorirao filologiju. Nakon studija bio je redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, a od 1972. do 1978. god. asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i jedan od urednika “Zadarske revije”. Potom djeluje u Dubrovniku, tajnik je i urednik časopisa “Dubrovnik”. Objavio je niz dramskih djela, brojne zbirke pjesama, knjige feljtona, znanstvene studije, a istaknut je i autorov bogati prevodilački rad s engleskog, francuskog i slovenskog jezika. Godine 1982. primio je za prijevod Prešernove poezije “Župančićevu listinu” i Orden Republike s brončanim vijencem, godine 1984. dobio je nagradu “Vladimir Nazor” za književnost, nagradu “Tin Ujević” 1989., “Goranov vijenac” 1995., godišnju nagradu HAZU 1996. lste godine primio je Orden reda Danice hrvatske s likom “Marka Marulića” i ovjenčan je “Maslinovim vjencem” u Selcima na Braču, na manifestaciji Croatia Rediviva. Član je Društva hrvatskih književnika, Udruženja hrvatskih književnih prevodilaca, UNIMA-e, Dramskih umjetnika Hrvatske i PEN-a, te redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.